Tuinonderhoud

Heeft u een vraag over tuinonderhoud? Op deze pagina vindt u de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of 0255 566 566.

Veel gevraagd over Tuinonderhoud

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Wij verwachten dat u uw tuin netjes en onkruidvrij houdt. Dit geldt voor een achter- zij- en voortuin.

Waarom moet ik onkruid verwijderen?

Algemeen

Het onkruidvrij houden van het zij- en achterpad moet u als huurder zelf doen. Het is belangrijk dat de gezamenlijke poorten goed toegankelijk zijn en blijven voor iedereen. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Als wij een verwaarloosde tuin aantreffen, nemen wij contact op met de bewoner. Wij maken dan afspraken met de bewoner om de tuin op te ruimen. Wij vinden het in ieder geval niet aanvaardbaar als een tuin gebruikt wordt voor opslag van afval. Dat ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar vergroot ook de kans op ongedierte. De tuin mag ook niet worden gebruikt voor opslag van oud meubilair of apparatuur en evenmin voor het stallen van een auto of caravan.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

U kunt de verwaarlozing van tuinen bij ons melden via het het contactformulier.

Mag ik mijn tuin bestraten?

Algemeen

Ja, dat mag. Houd er wel rekening mee dat wanneer u gaat verhuizen, de volgende huurder de bestrating misschien niet wil overnemen. In dat geval moet je de aangebrachte bestrating verwijderen.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Misschien is er iemand in de familie of een buurman of buurvrouw die kan helpen. Ook kunt u terecht bij Wonenplus Velsen. Wonenplus biedt praktische diensten om plezierig zelfstandig te blijven wonen voor mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een beperking. Voor meer informatie en contactgegevens verwijzen wij u naar de website van Wonenplus.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Mag ik dat zelf doen?

Algemeen

Dat ligt eraan. Voor sommige bomen heeft u een kapvergunning nodig van de gemeente. Voor sommige bomen krijgt u geen toestemming om deze te kappen. Meer informatie vindt u op .

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Kunnen jullie dit voor mij doen?

Algemeen

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin. Ook voor het kappen van een boom. Let op: voor sommige bomen heeft u een kapvergunning nodig van de gemeente. Neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente.

Meer informatie over het kappen van bomen vind je . 

Mag ik een geveltuintje aanleggen?

Algemeen

Wilt u een geveltuintje aanleggen? Houd dan rekening met deze regels:

  • De geveltuin mag maximaal 30 cm diep zijn (een stoeptegel).
  • Maak een kantopsluiting aan de rand van de geveltuin, zodat de stoep niet verzakt. Gebruik hierbij de verwijderde tegels.
  • Laat minimaal 0,90 m vrij om te lopen tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep of obstakels als paaltjes. Verwijder ook overhangend groen.
  • Houd openbare verlichting, straatnaambordjes en huisnummerplaatjes vrij van beplanting.
  • Beschadig geen kabels en leidingen.
  • Plaats geen klimplanten tegen de gevel aan.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor het aanleggen en het onderhoud van de geveltuin. Woningbedrijf Velsen kan de geveltuin opruimen in geval van overlast of verwaarlozing.
  • Als u gaat verhuizen, herstel dan de straat, tenzij de volgende bewoner de tuin overneemt.