Inschrijven als woningzoekende

Heeft u een vraag over het het inschrijven als woningzoekende? Op deze pagina vindt u de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of 0255 566 566.

Veel gevraagd over Inschrijven als woningzoekende

Hoe kan ik me inschrijven als woningzoekende?

Algemeen

Ga naar MijnWoonservice om u in te schrijven als woningzoekende.

Wat betaal ik voor het inschrijven als woningzoekende?

Algemeen

Hoeveel moet ik betalen om me in te schrijven? En om mijn inschrijving te verlengen?

Bij Woonservice betaalt u €10 inschrijfkosten. 

Als u na een jaar uw inschrijving wilt houden, dan moet u deze verlengen. Dit kost €10. Dit betaalt u elk jaar zolang u ingeschreven wilt blijven.  

Vanaf 1 februari 2025 kost het inschrijven bij Woonservice 15 euro en het verlengen 12,50 euro per jaar. Tot die tijd betaalt u 10 euro.

Waarom gaan de kosten omhoog vanaf 1 februari 2025?
Vanaf november 2018 betaalde u 10 euro voor het inschrijven en 10 euro voor het verlengen. De kosten voor het verdelen van woonruimte stijgen elk jaar. Hoewel het lang lukte om deze kosten met 10 euro te dekken, is dat nu niet meer mogelijk. Daarom verhogen we de inschrijf- en verlengingskosten.

Kan ik mijn inschrijving op naam van iemand anders laten zetten?

Algemeen

Nee, dat is niet mogelijk.

Kunnen mijn partner en ik ons allebei inschrijven?

Algemeen

We verwijzen u hiervoor naar ServiceOverzicht (Mijnwoonservice.nl) 

Wat is inschrijfduur?

Algemeen

Inschrijfduur is het aantal jaren dat u ingeschreven staat sinds het eerste moment van inschrijven. De kans op het toegewezen krijgen van een woning wordt groter als u langer ingeschreven staat.

Wat zijn ‘meeverhuizende personen’?

Algemeen

‘Meeverhuizende personen’ zijn bijvoorbeeld uw kinderen, inwonende familie of vrienden, die met u meeverhuizen naar uw nieuwe woning.

Waarom wordt een inkomensverklaring van de Belastingdienst gevraagd?

Algemeen

Corporaties moeten zorgen dat de juiste woning bij de juiste huurder terechtkomt. Eén van de belangrijkste voorwaarde is dat huurders een woning krijgen die aansluit bij hun inkomen (passend toewijzen). Het is daarom belangrijk om precies te weten in welke inkomensgroep u valt. Uw inkomensgroep bepaalt hoeveel kans u maakt op de woning.

Mijn inkomen is veranderd. Kan ik een geschat inkomen opgeven?

Algemeen

Is uw inkomen in de loop van het jaar veranderd en staat dit nog niet op uw inkomensverklaring? U leest hier wanneer u een geschat inkomen mag opgeven. Wanneer uw inkomen dit jaar veel lager is dan vorig jaar, dan kunt u een geschat inkomen opgeven. Wanneer u een aanbieding van een woning krijgt, moet u het gewijzigde inkomen kunnen aantonen door middel van de laatste drie loonstroken en een recente inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wanneer uw inkomen nu hoger is dan vorig jaar, dan kunt u geen geschat inkomen opgeven. U moet dan het inkomen van uw inkomensverklaring overnemen. En op basis daarvan een geschikte woning zoeken. Ook wordt er een werkgeversverklaring gevraagd.

Waarom kan ik sommige gegevens niet wijzigen?

Algemeen

U kunt uw naam, voorletters en geboortedatum niet zelf wijzigen. U zou de inschrijving dan namelijk op naam van iemand anders kunnen zetten en dat mag niet. We verwijzen u hiervoor naar Mijnwoonservice.  

Mag ik mijn nog ongeboren kind inschrijven als meeverhuizende?

Algemeen

Als u zwanger bent mag uw ongeboren kindje nog niet toevoegen op jouw inschrijving. Na de geboorte kan dit wel.