"Ik ben graag in contact met de huurders"
Foto's: Iryna Andriiuk
Martijn is sinds een paar maanden woonconsulent bij Woningbedrijf Velsen. Hij werkt samen met wijkbeheerder Alinus in IJmuiden Noord en Zuid. Ze kennen elkaar al langer, maar werken nu ook samen om de wijken leefbaar, veilig en prettig te houden.
Alinus (links) en Martijn tijdens een rondje in de wijk
Martijn werkte jarenlang in uniformberoepen. Eerst bij de landmacht, daarna bij de marechaussee en bij de politie. “Ik ben 15 jaar hondengeleider geweest met politiehonden en heb daarna zes jaar als wijkagent in IJmuiden gewerkt,” vertelt hij. “Toen ik wijkagent was had ik al een goede samenwerking met de woonconsulenten en wijkbeheerders van Woningbedrijf Velsen. Zo gingen Alinus en ik van netwerkpartners naar directe collega’s.”
Van wijkagent naar woonconsulent
Het klinkt misschien heel anders, maar volgens Martijn is dat niet zo. “De mens staat bij beide centraal. Als wijkagent staat de burger centraal en als woonconsulent staat de huurder centraal. Ik krijg nu wel vragen over totaal nieuwe onderwerpen, dat is soms een uitdaging.”
Een dikke knuffel en een kaart
Een dikke knuffel en een kaart Martijn: “Het leukste aan mijn werk is dat ik echt iets kan bijdragen aan het welzijn van de huurder. Ik help mensen richting de juiste hulpverleningsinstanties, signaleer problemen en beëindig overlastsituaties aan elkaar. Mensen kunnen hun verhaal kwijt bij ons. Soms krijg ik daarna een mail om me te bedanken. Daar doe ik het echt voor.“ Alinus herkent dat. “Bewoners lopen echt naar me toe om me persoonlijk te bedanken voor mijn inzet nadat ik ze heb geholpen. Soms zelfs met een dikke knuffel en een kaart.”
Wat is nou het verschil tussen een wijkbeheerder en een woonconsulent?
Alinus legt uit: “Ik ben het eerste aanspreekpunt in de wijk. De ogen en oren. Maar als ik niet verder kom vanuit mijn rol, schakel ik Martijn in. Hij duikt dan dieper in de situatie en schakelt de juiste hulp in.”
Samen de wijk in
Verbeteringen in de wijk ontstaan vaak uit gesprekken met bewoners: “We zijn veel buiten, want mensen bellen niet zo snel. Op het moment dat je huurders op straat spreekt hoor je wat er leeft en speelt,” zegt Alinus. Daarom trekken hij en Martijn regelmatig samen de wijk in, vooral op maandag en dinsdag.
Van klein idee naar groot verschil
Soms kan één verzoek leiden tot een grotere verandering. Martijn: “Het begon met een verzoek van één bewoner die graag bloempotten wilde. Van daaruit gingen we verder kijken en ontstond het idee om een lange geveltuin aan te leggen. Veel bewoners zijn erg enthousiast over het stukje vergroening!”
Ook kleine aanpassingen maken het verschil. Zo werken Martijn en Alinus samen met bewoners om paden en steegjes schoner te maken. “Door schelpen neer te leggen ziet het er netter uit én het helpt tegen katten- en hondenpoep,” legt Alinus uit. “Eén van die bewoners vertelde dat ze het fantastisch vindt dat we hiermee bezig zijn, omdat een stukje IJmuiden weer wordt teruggebracht door de schelpen. Zo zie je dat zoiets kleins al zo’n enorm impact kan hebben”.
Heb u een klacht of idee?
“Heeft u een klacht of een idee? Meld het. Als u het niet meldt, kunnen wij ook niks doen. Bij de politie zeiden we altijd: als je het niet meldt, bestaat het ook niet,” zegt Martijn lachend. Alinus vult aan: “Mijn nummer hangt in elk portiek en elke galerij. U mag ook naar me toe komen als u me ziet. En u kunt natuurlijk altijd via de website een melding maken.”
Praat met je buren
Martijn sluit af met een tip: “Voor de mensen die het nog niet doen: maak eens een praatje met de buren. Vraag eens ‘hoe gaat het met je?’ of ‘kan ik je helpen met iets?’. Er zijn mensen die hulp kunnen gebruiken.”