Gastcollege leerlingen Vellesan College

Hoe schrijf je je in voor een woning? Hoe lees je een plattegrond? En wat zouden jullie veranderen aan het centrum van IJmuiden als jullie het voor het zeggen hadden? Onderwerpen die vandaag langskwamen bij het gastcollege voor derdejaarsleerlingen van het Vellesan College.

Donderdag 16 mei was het zover. De groep van 20 leerlingen kwam samen met de mentor en de decaan op de fiets naar Duinwijk. In deze wijk verbetert Woningbedrijf Velsen op dit moment 269 portiekwoningen.

Decaan Michael Freriks van het Vellesan College benaderde ons met de vraag of we een gastcollege wilden geven voor zijn leerlingen. “Naast het lesgeven op school vinden wij het ook heel belangrijk dat onze leerlingen kennis maken met de praktijk buiten school, hier leert men het meeste van en op deze wijze kunnen wij hen nog beter voorbereiden op hun toekomst. Een bezoek aan een lege woning van Woningbedrijf Velsen past hier perfect in en het is fijn dat zij hieraan mee wil werken.”

Miranda de Ligt, verhuurmakelaar bij Woningbedrijf Velsen legde uit hoe je je inschrijft voor een sociale huurwoning: “Het is belangrijk dat je je op je achttiende jaar meteen aanmeldt. Op die manier bouw je wachtjaren op. Veel jongeren denken daar helaas niet of te laat aan.”

Helma Meuldijk, sociaal projectleider vertelde meer over het renoveren van de woningen in Duinwijk. En over de toekomstplannen voor IJmuiden rondom het grootschalige project Pont tot Park. Wat zouden deze jongeren zelf anders willen in IJmuiden? Het antwoord: “Grotere woningen. Minder flats want daar zijn er wel heel veel van. Minder dicht op elkaar wonen. En eigenlijk het liefst allemaal een koopwoning want die is helemaal van jezelf!”

 Leerlingen druk bezig met het bekijken van de plattegrond