Metamorfose Vecht-/Scheldestraat: Minerale steenstrips veel energiezuiniger

Woningbedrijf Velsen verbetert samen met aannemer AC Borst Bouw uit Castricum momenteel 78 portiekwoningen aan de Vechtstraat 121 t/m 179 en Scheldestraat 62 t/m 156 in IJmuiden. Bijzonder aan dit project is dat de gevels worden ingepakt met isolatie en minerale (kunststof) strips. Hierdoor krijgen de woningen een compleet nieuwe uitstraling. De strips zijn niet te onderscheiden van gewone bakstenen.

De welstand van de gemeente Velsen was niet meteen overtuigd van de uitstraling van deze strips op de nieuwe gevels. Gelukkig zijn de partijen hieruit gekomen en het resultaat is nu zichtbaar op de gevels van de Vechtstraat.

 

Energiezuiniger

Cornel Borst, algemeen directeur van AC Borst: “Een ding staat vast, de metamorfose van de twee straten is gigantisch. De complexen krijgen onder meer een nieuw dak en een nieuwe buitengevel. Hierdoor krijgt het complex weer een frisse uitstraling.”

Het gebruik van minerale strips is daarbij een mooie en duurzame oplossing. Borst: “Qua uiterlijk verschillen de steenstrips nauwelijks van echte bakstenen. De minerale steenstrips zijn gemaakt van restproducten uit de bouw en worden niet gebakken zoals bakstenen, maar gedroogd op 60 graden Celsius. Om dit in een context te zetten: bakstenen bak je op gemiddeld 1000 graden Celsius. Hierdoor is de CO₂-uitstoot bij de productie van een gevel met minerale steenstrips slechts 20% van een gevel met een conventionele opbouw. Al met al kost de productie drie keer minder energie dan de productie van een klassieke gevel en veroorzaakt hij vijf keer minder CO₂-emissie. Dus minerale zijn milieuvriendelijker en minder kostbaar. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. We zijn altijd aan het wikken en wegen en zoeken naar de best mogelijke oplossingen.’’

Mooie uitstraling

Hellen Leijen, technisch projectleider van Woningbedrijf Velsen is blij: “De woningen krijgen een mooie nieuwe jas waardoor ze nog lang meekunnen. Na de werkzaamheden zijn de woningen goed geïsoleerd, hebben een mooie uitstraling en zijn  voorzien van een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Door een goede samenwerking met de gemeente Velsen en de aannemer hebben we dit resultaat bereikt. Daar ben ik heel dankbaar voor.”