Nieuw: Wet betaalbare huur

Afbeeldingen: Volkshuisvesting Nederland

Sinds 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. De wet geldt voor huurwoningen in het lage en middensegment. Het doel is om huurprijzen eerlijker te maken, zodat er meer betaalbare woningen komen. De regels gelden voor sociale huurwoningen en midden dure huurwoningen.  

Hoe bepalen we de huurprijs? 

De huurprijs van een woning wordt berekend met een puntensysteem. Iedere woning krijgt punten, bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meters, het energielabel, de WOZ-waarde, de voorzieningen in de keuken en of er een tuin of balkon is. Het totaal aantal punten bepaalt de maximale huurprijs.  

In de nieuwe wet worden sommige dingen anders berekend. Belangrijke veranderingen gaan over de buitenruimtes, energielabels en verwarmde ruimtes. Voor woningen in het lage huursegment geldt dat ze maximaal 143 punten mogen hebben. Woningen in het middensegment hebben tussen de 144 en 186 punten.  

Wat verandert er in de nieuwe wet?   

De nieuwe regels kunnen het aantal punten van een woning veranderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het energielabel lager wordt of door nieuwe regels voor tuinen en balkons. De tabel met maximale huurprijzen is ook aangepast, wat invloed kan hebben op de huurprijs. 

Wat betekent de wet voor uw huurprijs?  

Voor de meeste huurders verandert er niets. Het goede nieuws voor alle huurders: er worden door deze nieuwe wetgeving geen huren verhoogd.  

De huur die wij vragen is vaak al lager dan de maximale huur die volgens de nieuwe regels is toegestaan. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld als de kale huur hoger is dan de maximale redelijke huur, passen wij de huurprijs aan. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024. 

Als uw huurprijs wijzigt, ontvangt u hierover een brief. Daarin leggen we precies uit wat er verandert en ontvangt u een nieuwe huurspecificatie. Als u geen bericht krijgt, blijft uw huur hetzelfde. 

Meer informatie? 

Wilt u meer weten over de Wet betaalbare huur? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat betekent het energielabel voor mijn huur? 

  • Met name de slechte energielabels E, F en G zorgen voor een lagere puntentelling, goede energielabels (B-label en beter) leveren juist meer punten op.  

Waarom wordt mijn huur niet verlaagd en die van mijn buren wel? 

  • We kijken per adres wat de maximale huur is en corrigeren zodra die hoger is dan de kale huur. Per adres kan de kale huur verschillen, maar ook het aantal punten doordat bijvoorbeeld een tuin groter of kleiner is. 

De punten voor mijn tuin of balkon zijn veranderd, terwijl er aan mijn balkon of tuin niets anders is. 

  • Privé buitenruimtes, zoals tuinen en balkons in de nieuwe wet worden genoemd, worden anders berekend. In de nieuwe wet krijgt u 2 punten als er een buitenruimte is, plus 0,35 punten per m2. Die berekening is anders dan in de oude situatie